En enkel skål med nudlar






Kung Bore har tydligen bestämmt sig för att hämnas på alla bortklemade nordbor som i åratal blivit bortskämda av golfströmmen. Vi ligger ändå på samma breddgrad som Moskva, staden som många arméer har försökt inta men misslyckats för att dom frös fast på vägen. Jag ser fortfarande optimister som går omkring i kortkort och hoodies, men det naturliga uvalet lär väl ta hand om dom snart.

När jag är lite frusen och behöver någonting varmt och det snabbt, så gräver jag i skafferiet efter nudelpaketet.
När jag köper nudlar så går inte jag till ICA och köper billiga skitnudlar som inte smakar någonting annat än salt, pappersmassa och skumt, utan jag går till närmsta asiatiska butik och letar efter roliga nudlar. Det finns en väldigt bra butik på Östra Hamngatan i Gbg, mitt emot Åhléns. Det är ganska litet och trångt, men dom har verkligen nästan allt.
  
Det är sällan som det står namn och smak på engelska, så man får helt enkelt leka detektiv. Oftast så finns det en bild på förpackningarna där man kan lista ut vilken typ av djur nudlarna får sin smak från, sen kan man kolla efter andra ledtrådar. Är det chillifrukter på bilden så är nudlarna antagligen starka (dom flesta nudlar är faktiskt starka i olika grad, men bli inte rädd), står det Kimchi så är dom väldigt starka, om du känner på förpackningen och känner en lite större påse med krämigt innehåll så är det oftast en kryddpasta vilket innebär att nudlarna kommer bli goda, står det nong shim (koreansk tillverkare) så betyder det att nudlarna är lite tjockare, spänstigare och godare. Det händer att det finns en glad man på förpackningarna och då är det oftast en kändis som rekomenderar nudlarna, oftast av en bra anledning.
Jag brukar köpa på mig ett gäng olika och leka nudel-roulette och spara förpackningarna till dom nudlar som var godast. 


Glad man, Kimchi, chilli...awesome!


Nu till en av dom viktigare sakerna med nudlar, man ska inte koka dom!
Gör bara så här istället:
1. Koka upp vatten på valfritt sätt.
2. Hitta en djup skål, tallrik eller plastburk med lock som kan innehålla minst 6dl vätska. Om du äter nudlarna med pinnar och sörplar som man ska göra så behöver kärlet kunna innehålla hela "nudelkakan" utan att den bryts sönder. Om du hellre äter allt med sked så är det bara att öppna förpackningen, ta ut kryddpåsarna och bryta sönder nudelkakan i mindre delar i förpackningen.
Billigt och praktiskt
3. Lägg i nudlarna i kärlet och häll över alla kryddpåsars innehåll.
4. Häll på kokande vatten, brukar vara runt 4-5dl, och rör om snabbt så att kryddorna löser sig.
Lägg på ett lock eller någonting annat som gör att kärlet blir tillslutet. Det är här jag kan rekomendera en plastburk då locket sitter tätt vilket ger bättre resultat.
5. Låt nudlarna ångkoka i 3-5 minuter beroende på typ och hur du vill ha konsistensen. Jag brukar köra 3 minuter på vanliga nudlar och 5 minuter på nong shim nudlar.
ta av lock, rör om, häll eventuellt över till annan tallrik och avnjut.


Wokade Udon nudlar med sesamsmak



En relativt enkel rätt som går ganska snabbt att slänga ihop. Grönsakerna går att byta ut mot andra om man vill, men jag gillar dom lite krispiga bönorna och knapriga moroten, dom blir en trevlig kontrast till dom mjuka fluffiga nudlarna. Försök att få tag på de flesta av ingredienserna i en asitaisk butik om det finns någon i närheten.

Wokade Udon-Nudlar med Sesamsmak
2 portioner

400g färska udon nudlar (finns i välsorterade matbutiker eller i asiatiska butiker)
200g väldigt tunt skivat nötkött (entrecote, högrev, fransyska eller lövbiff)
½ tunt skivad gul lök
100g haricot vertes
½ morot
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk rostade sesamfrön
2 tsk ljus soja
1 tsk mörk soja
2 msk oystersauce
(2 tsk Shao Xing vin eller torr sherry)
2 tsk sesamolja
2 tsk neutral olja
salt & vitpeppar

1. Förbered allting först, det är det absolut vikigaste när man ska woka. Hacka allting, rosta sesamfröna, förväll bönorna någon minut i kokande vatten, koka nudlarna ett par minuter bara.
2. Sätt woken på högsta värmen, alltid högsta värmen. Häll i hälften av båda oljorna, vänta lite så att det hinner bli varmt igen. Lägg i köttet och rör om medans det steker, du behöver inte oroa dig för att det inte ska bli genomstekt, det är bara bra om det inte blir helt genomstekt. Salta och peppra när köttet börjar se brynt ut, gör du det innan så släpper köttet massa vätska och blir kokat istället. Häll i en skål och ställ åt sidan så länge.
3. Häll i resten av oljorna, vänta lite och ha sen i alla grönsaker. Låt dom få lite färg medans du rör om.
4. När grönsakerna har blivit lite brynta, men fortfarande är lite knapriga, så häller du tillbaka köttet med alla safter i woken. Häll sen på sojorna, oystersaucen (och vinet) och låt dom koka in lite.
5. Häll på nudlarna och låt såsen absorberas lite av dom så att det inte är så mycket sås kvar i woken. Skulle det vara för torrt kan du bara hälla på lite varmt vatten.
6. Häll upp i skålar och strö över dom rostade sesamfröna. Om ni vill göra rätten för flera personer så tänk på att göra det i omgångar, gör inte allting i samma wok, det blir inte samma sak.

Fukon

Lovade att jag skulle lägga upp den här modellen efter en föreläsning jag höll på Prolog rörande storkök på lajv.


Burek, Pita, Gibanica - Samma sak, olika namn


Jag är uppväxt på den här rätten och det är en stapelvara på alla juggefester jag nånsin varit på. Den finns lite överallt i medelhavsregionen och alla länder hävdar att rätten kommer från dom. Självklart kommer den från Serbien, alla andra har fel =)(Egentligen kommer den från en turkisk bagare, Mehmed Oğlu, som satte upp shop i  Niš i Serbien 1498, men det pratar vi inte om)
Köp ingen jävla fetaost från arla eller nått Lidl-skit, köp riktig feta från bulgarien eller nått, dom där metallrören som man brukar se på välsorterade butiker eller i närmsta orientlivs. Det finns även fetaost från Tyskland och Danmark i 500g tetrapack, den är ganska bra också till den här rätten. Den är skit i sallader för den är alldeles för krämig, men det funkar här och i såser och röror.
1 paket filodeg, inte jufka, då blir det något annat (500g)
500g fetaost
500g keso
3 ägg
2-3 dl mjölk
salt och peppar
1-2tsk vegeta
mjölk och olja till pensling

  1. Mosa ner fetaosten i en bunke. Rör i resten av ingredienserna och rör om ordentligt.
  2. Pensla en långpanna eller stor plåt med olja. Börja med att lägga 2 lager filodeg, sen fyllning, sen 2 lager filodeg. Pensla med mjölk, lägg på fyllning, lägg på 2 lager filodeg, pensla med olja, lägg på fyllning, lägg på 2 lager filodeg, pensla med mjölk osv. Det blir typ 5 lager med fyllning. Sista lagret ska vara 2 lager filodeg som först penslas med mjölk och sen med olja.
  3. Grädda i 175 grader i 40 minuter. Täck över med folie om den blir för brun. Låt den sen svalna och skär i rutor. Den är god både varm och kall.