En enkel skål med nudlar






Kung Bore har tydligen bestämmt sig för att hämnas på alla bortklemade nordbor som i åratal blivit bortskämda av golfströmmen. Vi ligger ändå på samma breddgrad som Moskva, staden som många arméer har försökt inta men misslyckats för att dom frös fast på vägen. Jag ser fortfarande optimister som går omkring i kortkort och hoodies, men det naturliga uvalet lär väl ta hand om dom snart.

När jag är lite frusen och behöver någonting varmt och det snabbt, så gräver jag i skafferiet efter nudelpaketet.
När jag köper nudlar så går inte jag till ICA och köper billiga skitnudlar som inte smakar någonting annat än salt, pappersmassa och skumt, utan jag går till närmsta asiatiska butik och letar efter roliga nudlar. Det finns en väldigt bra butik på Östra Hamngatan i Gbg, mitt emot Åhléns. Det är ganska litet och trångt, men dom har verkligen nästan allt.
  
Det är sällan som det står namn och smak på engelska, så man får helt enkelt leka detektiv. Oftast så finns det en bild på förpackningarna där man kan lista ut vilken typ av djur nudlarna får sin smak från, sen kan man kolla efter andra ledtrådar. Är det chillifrukter på bilden så är nudlarna antagligen starka (dom flesta nudlar är faktiskt starka i olika grad, men bli inte rädd), står det Kimchi så är dom väldigt starka, om du känner på förpackningen och känner en lite större påse med krämigt innehåll så är det oftast en kryddpasta vilket innebär att nudlarna kommer bli goda, står det nong shim (koreansk tillverkare) så betyder det att nudlarna är lite tjockare, spänstigare och godare. Det händer att det finns en glad man på förpackningarna och då är det oftast en kändis som rekomenderar nudlarna, oftast av en bra anledning.
Jag brukar köpa på mig ett gäng olika och leka nudel-roulette och spara förpackningarna till dom nudlar som var godast. 


Glad man, Kimchi, chilli...awesome!


Nu till en av dom viktigare sakerna med nudlar, man ska inte koka dom!
Gör bara så här istället:
1. Koka upp vatten på valfritt sätt.
2. Hitta en djup skål, tallrik eller plastburk med lock som kan innehålla minst 6dl vätska. Om du äter nudlarna med pinnar och sörplar som man ska göra så behöver kärlet kunna innehålla hela "nudelkakan" utan att den bryts sönder. Om du hellre äter allt med sked så är det bara att öppna förpackningen, ta ut kryddpåsarna och bryta sönder nudelkakan i mindre delar i förpackningen.
Billigt och praktiskt
3. Lägg i nudlarna i kärlet och häll över alla kryddpåsars innehåll.
4. Häll på kokande vatten, brukar vara runt 4-5dl, och rör om snabbt så att kryddorna löser sig.
Lägg på ett lock eller någonting annat som gör att kärlet blir tillslutet. Det är här jag kan rekomendera en plastburk då locket sitter tätt vilket ger bättre resultat.
5. Låt nudlarna ångkoka i 3-5 minuter beroende på typ och hur du vill ha konsistensen. Jag brukar köra 3 minuter på vanliga nudlar och 5 minuter på nong shim nudlar.
ta av lock, rör om, häll eventuellt över till annan tallrik och avnjut.


1 kommentar:

  1. Hej!
    Hittade din blogg av en slump i Aftonbladets kommentarer. Följde dig på Mästerkocken, och ska nu göra så är! Kul läsning!

    Mvh,
    Erik

    SvaraRadera