Catering - min favorithobby

Det händer rätt så ofta att jag åtar mig cateringuppdrag, det kan vara bröllop, firmafester, jubiléum, evenemang eller bara trevliga hemmakvällar. För mig är det här den ultimata utmaningen och ett sätt att få utlopp för mitt förträngda behov att öppna en restaurang. Att göra cateringuppdrag passar dessutom mig som person och mitt sätt att arbeta. Jag är en projektmänniska, jag gillar att starta projekt och sen slutföra dom, det är då jag mår som bäst. Projekt som man startar och sen måste driva utan något egentligt mål eller slutpunkt funkar inte lika bra. Kanske därför jag inte har startat restaurang än trots alla underbara idéer jag har.

Bröllop gillar jag nästa mest att göra. Det känns så kul och hedrande att få vara med och bidra till någons speciella dag. Självklart tar jag betalt för mina tjänster, men jag brukar vara lite snällare än när jag fakturerar företag för firmafester =)
Jag gör alltid en skräddarsydd meny för alla tillfällen så att den ska passa bröllopets tema och stämning, inte tvärtom. Jag ser middagen som en del i hela upplevelsen så jag vill liksom inte att den ska sticka ut på ett negativt sätt utan snarare smälta ihop och komplettera evenemanget. Det gör jag iofs på olika sätt med alla cateringuppdrag jag tar på mig när jag tänker efter.
Jag brukar göra så att jag skickar ett litet frågeformulär till brudparet med frågor som:

  • Vilken är din favoriträtt?
  • Vilken är din skräpmatsfavorit?
  • Vilket är ditt favoritresmål?
  • Vilket är ditt drömresmål?
  • Fläsk, nöt, lamm, köttfärs, kyckling, fisk eller skaldjur?
  • Buffé eller bordsservering?
  • 2, 3, 4 eller 5 rätters meny?
  • Bröllopstårta eller inte?
  • Tema på bröllopet?
Sen lägger jag fram ett par förslag på menyer baserat på svaren. På ett bröllop ledde svaren till förrättsbuffé med olika sorters sallad och kallskuret, grillbuffé till huvudrätt med olika sorters grillat kött med tillbehör och Spettekaka som efterrätt. På ett annat bröllop ledde till bordsservering med italiensk antipasto till förrätt,

Självklart serverat med nybakt bröd och lite sallad 

baconlindad fylld fläskfilé med rödvinssky, hasselbackspotatis, sirapsglaserad brysselkål och smör & citronslungade morötter till huvudrätt. Jag hann tyvärr inte ta någon bra bild på huvudrätten med kött, men jag har en här på den egetariska varianten:

Hasselbackspotatis, fylld portobello med paermesantäcke, sirapsglaserad brysselkål, citron & smörslungade morötter med persilja och en krämig trattkantarellsås med cognac.
Till efterrätt ville bruparet ha bröllopstårta, så vi såg till att baka en lite snabbt...och med lite snabbt kan man säga att processen tog två dagar =)

Dagen innan gjorde jag tårtbottnarna och fyllningen. Det blev en del skålar att slicka till Therése förtjusning =)

Botten, fyllning och första stegen gjordes dagen innan och på dagen D så gjorde vi resten. Egentligen borde vi ha gjort tårtan en dag tidigare, men jag hade precis kommit hem från att ha åkt ur Sveriges Mästerkock så vi hade lite knappt med tid.

Skär till strukturpelare som bär upp varje tårtplan.
Det funkade funkade ändå ganska bra och eftersom temat på bröllopet var frost så försökte vi matcha det så bra som möjligt:

Blev ganska bra till slut och för att vara min första bröllopstårta så är jag helt nöjd.
Brudparet och hela sällskapet var väldigt nöjda och det är det som gör det så kul att göra såna här saker. Man får liksom en "instant gratification", en omedelbar tillfredställelse. Dels av att man har avslutat ett lyckat projekt, men också från alla komplimanger och även vetskapen att man har hjälpt till att göra någons dag väldigt speciell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar