Wokade Udon nudlar med sesamsmak



En relativt enkel rätt som går ganska snabbt att slänga ihop. Grönsakerna går att byta ut mot andra om man vill, men jag gillar dom lite krispiga bönorna och knapriga moroten, dom blir en trevlig kontrast till dom mjuka fluffiga nudlarna. Försök att få tag på de flesta av ingredienserna i en asitaisk butik om det finns någon i närheten.

Wokade Udon-Nudlar med Sesamsmak
2 portioner

400g färska udon nudlar (finns i välsorterade matbutiker eller i asiatiska butiker)
200g väldigt tunt skivat nötkött (entrecote, högrev, fransyska eller lövbiff)
½ tunt skivad gul lök
100g haricot vertes
½ morot
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk rostade sesamfrön
2 tsk ljus soja
1 tsk mörk soja
2 msk oystersauce
(2 tsk Shao Xing vin eller torr sherry)
2 tsk sesamolja
2 tsk neutral olja
salt & vitpeppar

1. Förbered allting först, det är det absolut vikigaste när man ska woka. Hacka allting, rosta sesamfröna, förväll bönorna någon minut i kokande vatten, koka nudlarna ett par minuter bara.
2. Sätt woken på högsta värmen, alltid högsta värmen. Häll i hälften av båda oljorna, vänta lite så att det hinner bli varmt igen. Lägg i köttet och rör om medans det steker, du behöver inte oroa dig för att det inte ska bli genomstekt, det är bara bra om det inte blir helt genomstekt. Salta och peppra när köttet börjar se brynt ut, gör du det innan så släpper köttet massa vätska och blir kokat istället. Häll i en skål och ställ åt sidan så länge.
3. Häll i resten av oljorna, vänta lite och ha sen i alla grönsaker. Låt dom få lite färg medans du rör om.
4. När grönsakerna har blivit lite brynta, men fortfarande är lite knapriga, så häller du tillbaka köttet med alla safter i woken. Häll sen på sojorna, oystersaucen (och vinet) och låt dom koka in lite.
5. Häll på nudlarna och låt såsen absorberas lite av dom så att det inte är så mycket sås kvar i woken. Skulle det vara för torrt kan du bara hälla på lite varmt vatten.
6. Häll upp i skålar och strö över dom rostade sesamfröna. Om ni vill göra rätten för flera personer så tänk på att göra det i omgångar, gör inte allting i samma wok, det blir inte samma sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar