Godaste nudelsoppan jag någonsin ätit!


Jag vet, jag tjatar en massa om nudlar, men det är en av mina favoriträtter. Den här nudelsoppan hittade jag av en slump och jag tackar de som hade bemödat sig att skicka in så många recensioner på google (jag menar, vem orkar göra det egentligen?).
jag läser just nu till ämneslärare och byter därför utbildningsplats vid varje kurs nästan. Nu senast hade vi föreläsningar på psykologen vid linnéplatsen i Göteborg. jag hade lite dålig koll på lunchställen runtomkring där, så jag googlade runt lite och hittade den här pärlan:


Det är en ganska dålig bild, men restaurangen är väldigt anonym så det passar bra. Den heter Sushi Garden och ligger på övre husargatan 35. Deras "main selling point" är ju sushi, men den är ganska kass om man ska vara ärlig och deras dumplings är meh. Det man ska köpa är den underbara biffnudelsoppan (Lanzhou niu rou lamien). 

Processen för att få en skål med soppa är lite speciell. Jag gick in på stället ovan och beställde och betalade min soppa. Jag fick en liten biljett och sen bad mannen i kassan att jag skulle gå ut och sen gå in i stället bredvid istället. Jag måste ha sett fågande ut, så han gestikulerade med hela handen att jag skulle gå ut och till vänster. Lite smått förvirrade lufsade jag iväg ut, men såg ganska snabbt att det fanns en del till av restaurangen, men i huset bredvid. Jag gick in dit och slogs direkt av en väldigt annorlunda, men inte oangenäm doft av exotiska kryddor och köttbuljong. Mannen i kassan på detta ställe hastade runt och lade massa olika saker i ångande skålar fyllda med soppa. 
I förbifarten stannade han upp framför mig, tog min biljett ur handen på mig, plirade på mig och frågade något på mandarin och väntade på svar. Jag ville inte verka dum så jag log och nickade självsäkert varpå han log och hastade vidare. Jag har ingen aning om vad meningsutbytet ledde till men det var säkert någonting bra. Jag tog en plats vid fönstret och slogs av hur tyst det var i lokalen. Det var 7-8 pers där, men det enda som hördes var sörplande och lite svag kinesisk pop i bakgrunden.
Det tog inte så lång tid innan jag fick min soppa:


Jag såg att den innehöll högrev, rättika, ett sojamarinerat ägg, färsk koriander, vårlök, chilliolja, sesamfrön och självklart dom speciella "handdragna" nudlarna som är gjorde på plats. Nyfiken och hungrig som en varg kastade jag mig över soppan och provsmakade på buljongen. Jag fick nästan en chock, SÅ MYCKET SMAK!!! Det var så många olika smaker att jag hade svårt att få en bra smakbild annat än att det var starkt och skitgott. Styrkan på soppan kan ha varit det som meningsutbytet tidigare ledde till när jag tänker efter. Efter några skedar kunde jag urskilja en djup biffbuljong, sesam, szhechuanpeppar, chili, rättika, kanel, kardemumma och en massa andra mystiska smaker som jag inte kunde identifiera, men som var som en blandning av té och lakritsrot. Summan var mystisk, komplex, tillgänglig och sådär god att man inte kunde sluta äta. Kuberna av kött var så möra att dom bara föll sönder i munnen och rättikan smälte i munnen med en trevlig subtil sötma. Nudlarna... Åh, nudlarna... är nog dom mest perfekta soppnudlar jag någonsin ätit. Dom var mjuka och följsamma, men hade samtidigt perfekt tuggmotstånd. Dom blev också bra täckta av den smaksatta oljan och buljongen, så varje tugga kändes som den perfekta tuggan.
När jag väl blev klar så började jag genast kolla upp mitt schema för att se nästa gång jag hade lektion i närheten, så att jag skulle kunna få en fix av min nyfunna drog.


Jag kommer inte försöka mig på att göra den här nudelsoppan själv, men här är ett recept jag hittade när jag letade efter namnet på den här soppan: 


PS: för er vegetarianer så kan jag bara meddela att dom har en vegetarisk version av den här soppan =)

Hamburgare - när man har det där hamburgerformade hålet i magen och själen

En hamburgare kan ibland läka den mest sargade själen. Jag kommer ihåg en gång för läääänge sen (typ 1991), när jag var på mitt första spelkonvent med rollspel och sånt. Vi var så entusiastiska att vi glömde äta och när vi väl insåg våran fadäs så var allting på konventet stängt. Vi hade alltså ätit frukost och sen lite godis, det räckte inte för våra växande tonårskroppar tydligen.
När vi väl kom därifrån och mellanlandade på någon busstation någonstans, så började vi nästan gråta av lycka när vi såg att sibyllakiosken i anslutning till stationen fortfarande var öppen. Vi smackade genast på med varsin 200g hamburgertallrik, någonting som vi aldrig sett innan dess. När burgarna kom så blev det en sån där känsla som man ser på film ibland, emotionell musik börjar spelas, ett suddigt filter läggs på kameran, allting blir i slowmotion, fuktiga ögon och darrande leenden möts.
Sen anföll vi maten och filmen bytte fokus till Jurassic Park.


Min Hamburgare

Jag har ingen riktig go-to burgare, jag anpassar mig efter vad jag känner just för stunden. Hur jag gör burgaren är dock nästan samma varje gång.
Jag har inget riktigt recept, för en hamburgare är egentligen bara en konstruktion av olika delar. Men det finns en vital del och det är själva hamburgaren.

Om man kan lyxa och mala sin egen färs eller punga ut med seriösa pengar för bra färs, så är ju det att föredra. Om man som mig inte har tid, ork eller pengar, så är butikens blandfärs (svensk kött) det bästa alternativet enligt mig. Låt mig förklara varför. En vanlig spis (keramikhäll eller elspis) kommer inte riktigt upp i de temperaturer som krävs för att få en bra stekyta så snabbt att som krävs för att försegla in köttsafterna och fettet i en 100% nötköttsburgare, så den kommer bli torr. Självklart finns det undantag, och ifall man har möjlighet att värma upp sin gjutjärnspanna i ugnen tills den blir skitvarm, så kan man få riktigt bra resultat.

Hursomhelst, när det kommer till hur man ska forma burgaren så brukar jag dela ett 500g paket med färs i 4 delar, så att det blir 4 quarter pounders. Oftast brukar jag bara mosa ihop en fjärdedel till en bulle och sen platta ut på en skärbräda och krydda båda sidorna. Jag brukar krydda med svartpeppar, salt och texas grillkrydda, inget fancy här inte. Ibland gör jag min egen kryddblandning dock. 

Ibland är jag däremot lite ambitiös och skivar färsen över "fibrerna" i 2 cm skivor, lägger 2 av skivorna bredvid varandra och pressar ihop dom försiktigt från sidorna. Effekten ska liksom bli att "fibrerna" står upp i burgarna. Processen med att trycka ihop från sidorna gör att burgaren blir tjockare än de ursprungliga 2 cm, men det är lugnt för nu tar man en kastrull och plattar till burgaren ner till 2 cm tjocklek igen och kryddar. Denna burgare kommer inte sitta ihop lika bra som ifall man har mosat ihop den, men den kommer att vara saftigare och falla sönder i munnen. Det är för övrigt vitalt att färsen är rumstemperatur när man steker den.

Oavsett hur du nu har format burgaren så är det bara att lägga ner den i den skitvarma pannan OCH LÅTA DEN LIGGA! Jag skämtar inte, rör den inte! Det är nu den får den krispiga stekytan som stänger inne safterna. Inte förrän du ser blod och köttsafter komma upp på ovansidan vänder du på den OCH LÅTER DEN LIGGA! pressa inte, fippla inte, flippa inte. Det är nu du kan lägga på osten och bara vänta. Låt den steka lika länga på andra sidan så kommer den med stor sannolikhet bara färdig. Med butiksköpt färs kör jag genomstekt, det blir saftig och gott ändå, men med lyxfärs tar jag fram en sticktermometer för att kolla innertemp.

När det kommer till brödet så är det lite knepigt att hitta ett bra bröd, men det som håller bäst klass är faktiskt Garants Brioche burgarbröd. Jag brukar bara köra ner det i brödrosten, dock ganska kort tid då det bränner snabbt.

Toppings finns det många varianter av och jag skiftar dessa efter humör och vad jag är sugen på, men standard brukar vara ordningen: Bröd, hemmagjord dressing (i botten så att brödet inte blir soggigt och faller sönder), isbergssallad, skivad rödlök, burgare, ost, bacon, smörgåsgurka och ketchup.

När jag fyllde år för något år sen så gjorde jag en halvkilosburgare som vi delade på 8st, slutvikten på den var nog närmare 1,5 kg. Som hamburgerbröd använde jag ett Lepine-bröd och toppings som jag skrev ovan fast med tillägget karamelliserad lök.



Jag återkommer nog till toppings i ett senare inlägg. Tjo!


Mina favoritnudlar


Jag vet att jag har gett en massa tips om hur man ska välja nudelpaket i ett tidigare inlägg, men jag tänkte dela med mig av mina favoriter och hur man kan pimpa dom lite.
Jag kan ju börja med att säga att du inte kommer hitta några goda nudlar i någon svensk matbutik. Det enda som finns där är soggiga, slemmiga nudlar som smakar kartong och salt. Om du av någon mystisk anledning fortfarande gillar dom nudlarna så kommer det här inlägget förändra ditt liv!
Jag har ingen bedömning på vilken av dessa fem nudlar jag gillar mest, för dom är goda vid olika tillfällen och olika humör...sån är jag =)


Indomie - Mi Goreng Barbeque chicken flavour


När man kommer till kategorin torra nudlar, dvs nudlar där man kokar nudlarna, häller bort vattnet och blandar nudlarna med kryddorna, så är dessa kungen. Dom har en vagt asiatisk kryddig bbqsmak med toner ifrån indonesisk mat. Dom är relativt okomplicerade i smaken, men ändå inte tråkiga. Nudlarnas konsistens är som vanliga instant ramen nudlar, men om man kokar dom lite kortare än 3 minuter så får dom en spänstig kvalité med lite lagom tuggmotstånd.
Dom pimpas enkelt med ett stekt ägg, köttrester, rostad lök, Sriracha-sås, koriander och kanske lite fräscha knapriga grönsaker som t ex sugarsnaps, finstrimlade morötter, paprika och vårlök.



Prima - Juzz's mee curry flavour



Dom här nudlarna är utan tvekan den godaste och krämigaste currysoppan jag ätit som tog mindre än 5 min att göra. Den är välbalanserad, lite stark men inte "omg omg jag behöver mjölk nu!"-stark. Kokosmjölken i buljongen tonar ner styrkan lite och ger en mysig rund munkänsla. Nudlarna i sig är lite bredare, grövre, platta nudlar mer riktigt bra konsistens. Dom har ett bra tuggmotstånd, men på ett spänstigt bra sätt. Det känns som att dom har substans och dom täcks bra av buljongen. Det blir inte som med andra sämre nudlar att all smaken sitter i buljongen och när man sörplar i sig nudlarna så följer det inte med någon smak.
Pimpas med egg kokt ägg, kokt kall färskpotatis, lite lime, koriander, fisksås, färsk chilli, vårlök, kokt kyckling, tofu och kanske enokisvamp.



Indomie - Mi Goreng Rendang


Om bbq chicken var kungen av torra nudlar så är Rendang drottningen. Beef rendang är en indonesisk biffcurry som är känd för att innehålla många aromatiska kryddor och koka skitlänge. De här nudlarna ska då försöka sig på att efterlikna den djupa, kryddiga smaken av den rätten... och dom lyckas ganska bra! Första gången jag testade dom så började jag nästan skratta av chock att man kunde få in så mycket smak i ett nudelpaket. Dom smakade dessutom inte som några andra nudlar jag testat någonsin. Nudlarna är samma som i bbq chicken ovan och är helt ok, men det är inte det som är intressant utan det är smaken. Det är svårt att förklara, men det är en köttig smak i botten, lite buljongig men helt ok. Kryddningen är komplex men man kan känna kanel, kardemumma, kryddnejlika, stjärnanis, ingefära, citrongräs, vitlök, limeblad, tamarind och lite kokos. En av kryddpåsarna innehåller chilipulver, så man kan justera hettan. Tar man hela påsen så blir det lite starkt, men inte vild panik direkt. Dessa nudlar kanske inte faller alla i smaken då dom är lite annorlunda, men dom är mina go to en mörk höstdag när jag bara vill ha lite mysigt comfortfood.
Pimpas med stekt ägg, köttrester, rostad lök, Sriracha-sås, koriander och kanske lite fräscha knapriga grönsaker som t ex sugarsnaps, finstrimlade morötter, paprika och vårlök.



Nongshim - Shin Ramyun


Vill man bli varm inifrån och ut, nerifrån och upp, så är dessa nudlarna för dig. Om man är lite masochistisk och gillar chilli så är det ännu bättre. Med det sagt så är nog dessa mina favoritnudlar. Buljongen har definitivt koreansk smakprofil med tydlig smak av gochujang (chili sojabönspasta), gochugaro (koreanska chilliflakes), sesam, sjögräs, soja och nån mer odefinierbar djup smak (kanske fisksås eller torkad fisk?). Även om buljongen är sjukt god, om än stark, så är det själva nudlarna som är den största behållningen. Dom är tjockare än vanliga ramen, har en spänstig "studs" och bra tuggmotstånd, men är samtidigt på nått sätt så mjälla att dom kan suga åt sig buljong och ta smak av denna. Det är en relativt stor och mättande portion, så ibland orkar jag inte hela portionen, men då är nudlarna prioriterade. Jag borde förtydliga: dom är skitstarka, så ha mjölk i närheten.
Pimpas med: koriander, böngroddar, vårlök, kinesisk selleri, parillablad, sjögräs, processad amerikansk cheddarost (?!), tofu och kanske ett kokt ägg. Jag brukar knäcka i ett ägg i kastrullen efter 2 min när jag kokar nudlarna och pochera det i buljongen.



Det finns många fler nudlar därute som jag inte testat än, men dessa är som sagt mina favoriter just nu. De går att köpa på Saigon Nordstan i Göteborg, men antagligen på andra välsorterade asiatiska matbutiker i Sverige. 

Lycka till i jakten på era egna favoritnudlar!