Jag vet att jag har gett en massa tips om hur man ska välja nudelpaket i ett tidigare inlägg, men jag tänkte dela med mig av mina favoriter och hur man kan pimpa dom lite.
Jag kan ju börja med att säga att du inte kommer hitta några goda nudlar i någon svensk matbutik. Det enda som finns där är soggiga, slemmiga nudlar som smakar kartong och salt. Om du av någon mystisk anledning fortfarande gillar dom nudlarna så kommer det här inlägget förändra ditt liv!
Jag har ingen bedömning på vilken av dessa fem nudlar jag gillar mest, för dom är goda vid olika tillfällen och olika humör...sån är jag =)
Indomie - Mi Goreng Barbeque chicken flavour
När man kommer till kategorin torra nudlar, dvs nudlar där man kokar nudlarna, häller bort vattnet och blandar nudlarna med kryddorna, så är dessa kungen. Dom har en vagt asiatisk kryddig bbqsmak med toner ifrån indonesisk mat. Dom är relativt okomplicerade i smaken, men ändå inte tråkiga. Nudlarnas konsistens är som vanliga instant ramen nudlar, men om man kokar dom lite kortare än 3 minuter så får dom en spänstig kvalité med lite lagom tuggmotstånd.
Dom pimpas enkelt med ett stekt ägg, köttrester, rostad lök, Sriracha-sås, koriander och kanske lite fräscha knapriga grönsaker som t ex sugarsnaps, finstrimlade morötter, paprika och vårlök.
Prima - Juzz's mee curry flavour
Dom här nudlarna är utan tvekan den godaste och krämigaste currysoppan jag ätit som tog mindre än 5 min att göra. Den är välbalanserad, lite stark men inte "omg omg jag behöver mjölk nu!"-stark. Kokosmjölken i buljongen tonar ner styrkan lite och ger en mysig rund munkänsla. Nudlarna i sig är lite bredare, grövre, platta nudlar mer riktigt bra konsistens. Dom har ett bra tuggmotstånd, men på ett spänstigt bra sätt. Det känns som att dom har substans och dom täcks bra av buljongen. Det blir inte som med andra sämre nudlar att all smaken sitter i buljongen och när man sörplar i sig nudlarna så följer det inte med någon smak.
Pimpas med egg kokt ägg, kokt kall färskpotatis, lite lime, koriander, fisksås, färsk chilli, vårlök, kokt kyckling, tofu och kanske enokisvamp.
Indomie - Mi Goreng Rendang
Om bbq chicken var kungen av torra nudlar så är Rendang drottningen. Beef rendang är en indonesisk biffcurry som är känd för att innehålla många aromatiska kryddor och koka skitlänge. De här nudlarna ska då försöka sig på att efterlikna den djupa, kryddiga smaken av den rätten... och dom lyckas ganska bra! Första gången jag testade dom så började jag nästan skratta av chock att man kunde få in så mycket smak i ett nudelpaket. Dom smakade dessutom inte som några andra nudlar jag testat någonsin. Nudlarna är samma som i bbq chicken ovan och är helt ok, men det är inte det som är intressant utan det är smaken. Det är svårt att förklara, men det är en köttig smak i botten, lite buljongig men helt ok. Kryddningen är komplex men man kan känna kanel, kardemumma, kryddnejlika, stjärnanis, ingefära, citrongräs, vitlök, limeblad, tamarind och lite kokos. En av kryddpåsarna innehåller chilipulver, så man kan justera hettan. Tar man hela påsen så blir det lite starkt, men inte vild panik direkt. Dessa nudlar kanske inte faller alla i smaken då dom är lite annorlunda, men dom är mina go to en mörk höstdag när jag bara vill ha lite mysigt comfortfood.
Pimpas med stekt ägg, köttrester, rostad lök, Sriracha-sås, koriander och kanske lite fräscha knapriga grönsaker som t ex sugarsnaps, finstrimlade morötter, paprika och vårlök.
Nongshim - Shin Ramyun
Vill man bli varm inifrån och ut, nerifrån och upp, så är dessa nudlarna för dig. Om man är lite masochistisk och gillar chilli så är det ännu bättre. Med det sagt så är nog dessa mina favoritnudlar. Buljongen har definitivt koreansk smakprofil med tydlig smak av gochujang (chili sojabönspasta), gochugaro (koreanska chilliflakes), sesam, sjögräs, soja och nån mer odefinierbar djup smak (kanske fisksås eller torkad fisk?). Även om buljongen är sjukt god, om än stark, så är det själva nudlarna som är den största behållningen. Dom är tjockare än vanliga ramen, har en spänstig "studs" och bra tuggmotstånd, men är samtidigt på nått sätt så mjälla att dom kan suga åt sig buljong och ta smak av denna. Det är en relativt stor och mättande portion, så ibland orkar jag inte hela portionen, men då är nudlarna prioriterade. Jag borde förtydliga: dom är skitstarka, så ha mjölk i närheten.
Pimpas med: koriander, böngroddar, vårlök, kinesisk selleri, parillablad, sjögräs, processad amerikansk cheddarost (?!), tofu och kanske ett kokt ägg. Jag brukar knäcka i ett ägg i kastrullen efter 2 min när jag kokar nudlarna och pochera det i buljongen.
Det finns många fler nudlar därute som jag inte testat än, men dessa är som sagt mina favoriter just nu. De går att köpa på Saigon Nordstan i Göteborg, men antagligen på andra välsorterade asiatiska matbutiker i Sverige.
Lycka till i jakten på era egna favoritnudlar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar