Rödbetssallad - vita skjortans förgörare

Rödbetssallad är Jul för mig. Det är liksom inte jul förrän man äter en macka med hemmagjord rödbetssallad, hemmagjorda köttbullar och dricker julmust till. Den rödbetssalladen man köper kan vara alldeles för söt eller alldeles för flottig, så jag gjorde en egen variant. Det är antagligen en kopia på ett redan existerande recept, men jag prövade fram den här på egen hand. Så det så.
1 burk inlagda rödbetor (600g burk)
1-2 st röda äpplen (ett fast äpple, helst jonagold)
½-1 st finhackad röd lök
1 dl lättmajonnäs (går väl bra med vanlig med, men det är mycket fetare)
1 msk sötstark, grovkornig senap (honungsdijon funkar också)
1 dl lätt crème fraîche
salt och peppar

1.    Tärna eller skär rödbetsskivorna i stavar. Skala och skär äpplet på samma sätt som rödbetorna.
2.    Blanda senap, majonnäs, crème fraîche, salt, peppar och rödlöken i en bunke. Vänd sen ner äpple och rödbetor.

Köttfärssås del 3 - pastasåsernas multitool

Ok, nu till nedmonteringen. Jag hänvisar till receptet i del 2.
Blandfärsen använder jag för att den oftast är billigast och smakar bäst om man skulle få stora klumpar i såsen. Man kan lika gärna ha nötfärs om man vill ha såsen lite mindre fet eller så kan man använda quornfärs om man är vegetarian (stackare…). Kycklingfärs, nej, fiskfärs, nej.
Baconet har man för lite extra fett, lite rökig smak och för att allting blir godare med bacon (vetenskapligt bevisat, typ). Det går att ersätta med rökt skinka, som det magra alternativet, salami, rökta hela kamben, pancetta eller rökt kalkon.
Löken är standard i så många rätter, så även i köttfärssås. Den går inte riktigt att ersätta men man kan använda charlottenlök eller rödlök för lite mildare smak. Om man använder purjolök eller vårlök så blir smaken och konsistensen inte likadan, men det funkar också. Om man vill ha lite mer mustighet och djupare smak i såsen så kan man finhacka ner en morot, lite rotselleri eller stjälkselleri.
Vitlök är inte ett måste, men det är det är nästan lite av ett måste (sug på den). Hacka, skiva eller riv vitlöken fint, pressa den inte. När man pressar vitlöken och sen kokar den så kommer den att bli besk. Pressad vitlök används när man vill ha vitlökssmak i något kallt, som tex dressing eller tzatziki. Jag föredrar i och för sig att riva vitlöken då.
Jag använder plommontomater på burk för att dom oftast är från italien, är godare och konserverade när dom är mogna. Jag brukar öppna burken och sticka ner en lång sax och klippa runt lite eller helt enkelt ta upp dom och mosa dom med handen (tänk på en fiende och krama långsamt). Självklart går det att använda krossade tomater eller passerade tomater om man vill ha en jämnare sås. Tanken är ju dock att såsen ska koka ett tag och då kokar tomatbitarna sönder iallafall.
Sockret har jag mest i för att neutralisera den beskhet som kommer med de flesta sorter av konserverade tomater, men det lyfter fram tomatsmaken också.
Buljongtärning behövs inte om man kör med morot, lök och selleri men annars kan man använda kyckling-, kött- eller grönsaksbuljong för att få lite mer fyllighet och smak i såsen.
Tomatpuré behöver man inte vara så sparsam med som det står i dom flesta recept, det värsta som kan hända är att det smakar mer tomat. Man kan ersätta tomatpurén med finhackade, marinerade soltorkade tomater.
Balsamvinägern får stå för det sura elemetet i såsen. Den går att ersätta med 1dl vit- eller rödvin.
Sweet Chilin använder jag för att få lite sötma i såsen och även lite fyllighet och smak. Det går att utesluta den eller ersätta med ketchup, steaksås eller någon annan smakrik sötsur sås.
De torra örtkryddorna kan man variera för att testa lite, men jag brukar köra med timjan, oregano och basilika. Andra kryddor man kan testa är kyndel, lagerblad, dragon, rosmarin, rosépeppar eller körvel. Tänk dock på att smaken kan bli lite hur som helst om man inte har koll.
Saltet kan man ha in från början när man steker köttfärsen, tänk dock på att baconet och buljongen också är salt, så det kan vara en bra idé att vänta med att salta till slutet.
Man kan spä på med lite vatten om man tycker såsen är för tjock.
I "Köttfärssås del 4 - tröttnat på köttfärssås?", kommer lite varianter på köttfärssås.

Köttfärssås del 2 - matlådans stamgäst

Om du går in på en normalstor arbetsplats så har statistiskt sett någon alltid någon form av köttfärssås i matlådan. Det är enkelt att göra, det håller relativt länge, man kan göra storkok, frysa in, krydda om, använda i andra rätter mm. Alla har sina egna recept men här följer mitt eget (intressant det där med egna recept…) recept:
500g blandfärs (eller nötfärs)
½ paket bacon
1 stor hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 burk hela plommontomater som man mosar eller hackar lätt.
1msk socker
buljongtärning
3msk tomatpuré
2msk balsamvinäger
2msk sweet chilli
2tsk blandade örtkryddor, typ oregano, basilika, kyndel eller timjan.
salt och peppar
1. Stek bacon, ha i köttfärs och stek till brunt. Ha i lök, vitlök och stek till genomskinligt.
2. Häll på resten och koka långsamt i 20min+, rör om då och då.
I nästa inlägg om köttfärssås, Köttfärssås del 3 - pastasåsernas multitool, går vi igenom hur man kan modifiera och variera sitt recept.

Köttfärssås del 1 - lite mathistoria

Det finns säkert en massa undersökningar som kommer visa att jag har rätt, så jag är inte rädd för att säga det: Köttfärssås är Sveriges mest lagade rätt. Det finns så många recept i cirkulation och så många filosofier runt denna mytiska rätt så det känns meningslöst att skriva ett recept. Jag ska istället försöka bryta ner rätten i sina beståndsdelar för att förklara vad som ger vilken smak och varför, så att man kan göra sitt eget drömrecept.
Ok, historiskt sett är ”Ragu alla Bolognese”, i fortsättningen kallat köttfärssås för enkelhetens skull, en långsamt kokad köttgryta som serveras med pasta. Den serveras aldrig till spagetti då de anses för tunna för att kunna få med sig nån sås utan snarare fettuchini, tagliatelle eller papardelle (själv gillar jag fusilli). Den innehåller normalt sett inte krossade tomater utan bara tomatpuré. Det officiella receptet som fastställdes den 17 oktober 1982 i den Bolognesiska avdelningen av ”Accademia Italiana della Cucina”, efter lång och krävande undersökning och historisk efterforskning , ser ut så här:
400 grams fresh tagliatelle or fettucine
300 grams minced beef – The recommended cut is thin flank aka skirt (finta cartella in Italian) but any good quality mince will do.
150 grams unsmoked pancetta — minced very finely
50 grams carrot — finely chopped or minced
50 grams celery — finely chopped or minced
50 grams onion — finely chopped or minced
30 grams triple concentrated tomato puree(if using double concentrated, increase the quantity by about a 1/3)
1/2 glass red or white wine
180 milliliters fresh milk
olive oil
salt and pepper
1. Fry the pancetta gently in a little olive oil until it starts to release its fat. Be careful not to burn.
2. Add the vegetables and fry until the onions are transparent, stirring from time to time.
3. Add the beef and cook until it is lightly browned. When it starts to make popping noises, it’s done.
4. Add the tomato puree and the wine and mix well.
5. Add the milk, little by little until it is completely absorbed.
6. Season with salt and pepper, cover and cook very slowly for 3 to 4 hours.
7. Stir occasionally and if it looks like drying out, add a little more milk.
8. Serve with Fettuccine or Tagliatelle (NOT Spaghetti!)
9. Serve with Parmesan cheese on the side. Alternatively toss the pasta first in a little butter and then in Parmesan before adding the meat sauce.
10. Variation: The Academy allows the addition of Porcini mushrooms.


Det här blir en sås som vi inte riktigt skulle känna igen, men som är helt historiskt korrekt. Vi är mer vana med att ha i vitlök, krossade tomater, ketchup, buljongtärningar, örtkryddor och så vidare och det är den såsen jag kommer koncentrera mig på i nästa del om köttfärssås, Köttfärssås del 2- matlådans stamgäst.

McDonalds - Frälsaren?

Jag heter Per Järn och är en 30+ årig kille från Örebro men som bor i Göteborg sedan 1998. Jag har flera passioner i livet, men matlagning och ätande av maten är nog dom som smäller högst (av dom barnvänliga passionerna iallafall) och den här bloggen är ett sätt att få dela med mig av min visdom (ehrm..) och min kärlek till mat och dryck.
När jag var liten så var jag extremt kinkig med maten och då menar jag extremt. Det fanns typ bara 5 saker jag åt: Ekströms nyponsoppa, Felix grillmästarmos, Mormors köttbullar utan lök, pannkakor och grillkorv utan skinn. Det blev lite bättre med åren och när jag var 9 år så hände någonting som förändrade mitt liv.
Jag brukade åka och hälsa på min mormor på hennes jobb för att sen åka hem med henne och hjälpa henne att bära hem tunga matkassar. På vägen brukade vi stanna på McDonalds och äta en liten bit. Jag beställde alltid samma sak, ett happymeal med hamburgare som det bara fick vara ketchup på, ingenting annat! Denna dagen var det tydligen lite stressigt och dom glömde ta bort allt det andra på burgaren vilket jag inte upptäckte förrän det var försent. Jag satte mig och bölade och mormor blev alldeles till sig och började skälla ut personalen efter noter. Restaurangchefen kom raskt och frågade om jag ville ha en annan hamburgare. Med tårar och gråten i halsen tog jag av någon mystisk anledning en tugga till och svarade svagt: ”nej, den är ganska god faktiskt”. Både mormor och restaurangchefen log och jag kände hur mormor blev stolt. Senare på kvällen stekte hon bacon och frågade om jag ville smaka. Efter att ha inmundigat denna gudars ambrosia kallat Bacon så var det ju faktiskt kört och jag började sluka allt i min väg…
Min mamma var alltid ihop med män från massa olika länder och jag fick således växa upp med en massa mat från olika kulturer som tex: Jugoslavien, Gambia, Zaire, Malaysia, Kina, Iran mm. Hon var dessutom utbildad kallskänka och ganska glad i mat så hon testade en hel del nya saker också. Min far var pizzabagare på den tiden så det kom en massa matintresse från det hållet med. Själv började jag väl egentligen inte laga överdrivet mycket mat förrän jag flyttade hemifrån. I slutet av månaden hade man inte riktigt råd med kebab längre så då fick man laga mat. Det blev mest mamma scan och makaroner men jag blev trött på det ganska snabbt och började testa nya recept. Helt plötsligt var jag fast i träsket och började låna/köpa kokböcker, kolla på matlagningsprogram och hänga i köket när fastrarna och farsan lagade mat. På den vägen är det.
Jag gillar att utmana mig själv och testa nya saker. Jag hoppas att ni kommer att testa lite nya saker efter att ha läst min blogg.
Lev väl!

Inledning

Jag startade den här bloggen för att dela med mig av mina recept och med ”mina” så menar jag recept som jag snott, lånat och med experimenterande har hittat på. Det kommer även att finnas med en hel del andra saker som kan hjälpa dig att vilja laga mer mat eller bara testa nya saker tex:
·         Tips och knep som gör livet och matlagning enklare.
·         Matlagningsguide för utomhusmatlagning
·         Råvaruguide
·         Guide på vad du kan hitta i din lokala asiatiska affär och hur du använder det.
·         Guide på vad du kan hitta i din lokala mellanöstern affär och hur du använder det.
·         Restaurang recensioner i Göteborg
·         Recensioner på helfabrikat, snacks och andra onyttiga saker.
·         Köksskola
Målet är att försöka få er att laga mer mat, att ta ut svängarna på det som känns bekvämt, att få er att testa nya saker och därigenom få ut mer av livet. Vi lever i en modern värld där vi inte längre är begränsade till ett fåtal ingredienser eller maträtter. Det finns delar av världen som har det så iofs…ganska stora delar till och med, men den här bloggen är inte riktad till dom. När vi ändå lever i överflöd så finns det ju faktiskt ingen anledning att spara på krutet, det är våran plikt till och med…typ.