Tacofisk - lite fusk i vardagen



Det här är ett sånt recept som man läser och tänker ”fan, det här kan ju inte vara så gott, det är ju bara 5 ingredienser!”, men jag blev jävligt förvånad över hur gott det var när jag till slut lagade det. Servera med ris, vildrismix eller nån rispilaff. Du kan också dra på en klick gräddfil och en klick stark tacosås när du serverar.

4 port
600 g fiskfilé, t ex torsk (det funkar med frysta block, men tina den innan)
1 tsk salt
2 1/2 dl grädde
1dl tacosås, medium eller hot
2 dl riven ost
15-20 tortillachips, gärna smaksatta


1.    Sätt ugnen på 225°. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
2.    Blanda grädde, tacosås och ost. Häll över fisken. Krossa chipsen och strö över.
3.    Stek fisken i mitten av ugnen ca 25 min. 

Visst verkar det förrädiskt enkelt?

Dillstuvade ärtor - på det Serbiska sättet

På alla juggefester så brukar min faster alltid göra dessa ärtor. Dom passar till det mesta faktiskt, men med någon form av grillat kött, klyftpotatis och sallad så har du ett ganska typiskt juggemål. Man kan koka ärtorna lite längre om man vill ha dom lite mosigare.

1 kg frysta ärtor
25g smör
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk sött paprikapulver
1 tsk vegeta
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 näve hackad färsk dill
salt och peppar

1.    Svetta löken och vitlöken på medelvärme i smöret. Häll på ärtorna och fräs under omrörning i några minuter. Strö på mjölet och kryddorna, fräs lite till och häll sen på vattnet.
2. Koka under omrörning i 7-8 minuter, stuvningen borde ha tjocknat vid det laget, annats får det reducera lite till. Rör ner dillen och servera till grillat kött, fisk eller vegetariskt.





Texas no bean Chilli - Gudarnas mat

Chilli med traditionella tillbehör som rå lök, riven ost, bönor, gräddfil och nachos.

Dom som känner mig och dom som jag har lagat mat till vet att jag är ganska självkritisk när det kommer till min egen kokkonst. Det är sällan jag är helt nöjd för det finns alltid någonting att ändra på eller någonting som inte blev så bra som jag trodde. Ibland händer det dock att jag träffar mitt i prick och gör någonting så jävla gott att jag bara kan sitta och mysa och high-fivea mig själv, igår var en sådan dag.
Jag har länge försökt att göra den perfekta Chillin, perfekt enligt min egen smaka iallafall, men aldrig riktigt lyckats. Den har antingen varit för mesig, för lik köttfärssås, för stark på fel sätt eller helt enkelt lite skum. I söndags träffade jag dock rätt, så jävla rätt att änglar sjöng, djävlar lovprisade mig och Elvis roterade av glädje i sin grav (han är död, inse fakta!). Den är ganska enkel att tillaga egentligen, men ändå rätt komplicerad att få helt rätt. Ett tag tänkte jag att jag skulle behålla mitt recept hemligt men sen kom mitt samvete och gav mig en käftsmäll så jag beslöt mig för att dela med mig av min gudagåva.

Godlike Chilli

1,5kg högrev (lite putsat, men inte helt)
3msk baconfett (rendera ur bitar av rökt sidfläsk)
3 hackade lökar
6 hackade vitlöksklyftor
1 hackad grön paprika
1 hackad röd paprika
½dl tomatpuré
salt & peppar
1msk sött rökt paprikapulver (ungerskt)
2tsk spiskummin
1msk chilipulver (den där kryddblandningen)
2,5dl starkt bryggkaffe
4tsk kakao
1 öl, Corona
4dl vatten
3 köttbuljongtärningar
3 torkade ancho-chillies
2 torkade mulato-chillies
6 torkade Guajillo-chillies
10 torkade chipotle-chillies
½dl brun farin
½dl sweet chilli sås
½lime

1. Klipp upp de torkade chillifrukterna och ta ur så mycket kärnor du kan, inte pga hettan utan mer att dom inte är så goda att tugga på. Finfördela dom lite och kör dom sen i en matberedare eller liknande tills dom är lagom malda.
2. Hacka köttet i delar som är mindre än sockerbitar. Du kan även göra grytbitar av dom och sen hacka lite med pulsfunktionen i matberedaren. Stek sen i baconfettet och lägg över i en gjutjärnsgryta. Deglacera pannan med ölen mellan varje stekning och häll i grytan.
3. Svetta grönsakerna till mjuka. Häll på tomatpurén, paprikapulvret, chilipulvret, spiskumminen och stek lite till. Deglacera med öl och häll i grytan.
4. Häll på resten utom lime och småputtra på spisen i 2½-3 timmar. Köttet ska nästan falla sönder och färgen kommer nästan att vara svart-brun med lite röd ton. Pressa i limesaften och smaka av. Är grytan för sur, ha mer socker eller sweet chilli, är den för söt, dra i mer lime, är den för besk, dra i lime och sweet chilli, är den för salt, lev med det, är den för stark, servera den med gräddfil och rikligt med mjölk att dricka till.
5. Nu kommer det viktiga, ät den inte nu! Jag vet att det känns onaturligt, men tro mig, den blir så jävla mycket godare om du väntar 1-3 dagar så att den får mogna lite i kylen. Låt den dock helst inte stå längre än 5 dagar, då blir den dålig.
6. Servera på klassiskt New York sätt med rå hackad lök, riven cheddar, hackad färsk tomat, gräddfil, nacho chips och kanske lite vildrisblandning.

Jag fick en kommentar om att det kanske kan vara lite svårt att få tag på torkad chilli, men det är det faktiskt inte, det är bara att gå till butiken på ingenjörsgatan 5 i Gbg eller gå in på deras webshop extremefood.se.
Jag var där och shoppade för några veckor sen och hittade alldeles för många goda saker.

Det finns en hel del snacks och såser som är hur goda som helst, men du behöver ha en mage av stål för att klara av vissa saker.


...Hmmm, undra om det blir gott med en smula kanel i också?...

Restaurang Silvis - palestinsk trotjänare

Jag och min flickvän Therése brukar försöka att ha en "date night" en gång i månaden där vi går på en ny restaurang och kanske går vidare till något kul. Denna gången gick vi till Silvis på Nordhemsgatan 18, en tvärgata till 2a långgatan. Restaurangen har legat där så länge jag har bott i Göteborg, så iallafall 13år typ, antagligen längre.
Det är jävligt kul att upptäcka nya restauranger och därigenom nya smaker eller recept. En hel del av det jag lärt mig genom åren har jag lärt mig genom att äta det på restaurang och sen försökt återskapa det hemma med varierande resultat. Visst, det kostar en del att gå på restaurang, men om man sparar in på bakis-pizzan eller köplunchen ett par gånger så har du råd. Dessutom är det en ganska bra första dejt eller sätt att kompensera sin partner om man har glömt någonting viktigt (förlåt Therése, det ska inte hända igen).
Jag tänkte börja recensera restauranger jag har varit på så att ni slipper ringa mig stup i kvarten och fråga =)
Nu till Recensionen:

Miljö

Hemtrevligt och murrigt.
Det är lite mycket prylar överallt, men med den lite murriga färgen i lokalen så blir helhetsintrycket ganska mysigt. Definitivt ett ställe där man kan tillbringa hela kvällen med ett kompisgäng eller dra ut på en romantisk middag med sin partner. Toaletten är behaglig om man nu skulle vilja spendera kvällen där, annars finns det även en liten bar man kan hänga i.

Servicen/Pris

Det var inget speciellt, men ändå ganska bra. Servitrisen kom ganska snabbt, både vid bordsplacering och när det var dags för notan. Inga freebies eller finesser, men som sagt helt klart godkännt. Priset får också godkännt, ungefär samma som på liknande ställen. Smårätter för 35-60kr, 10 smårätter 150:-/person, huvudrätter 190:- i snitt, men vem käkar något annat än smårätter här? Då har man ju missat poängen helt.

Maten

En väldig massa rätter, nästan problem att få plats vid bordet efter uppdukningen.

Det finns en hel del att välja på deras meny, men det man går dit för är ju helt klart deras meze...oops, jag menar ju självklart "AL MAZAT" då det är en Palestinsk restaurang (Jag klarade hela kväll utan politiskt inkorrekta skämt om självmordsbombare *gasp*). 
Som ni kanske vet så är al mazat (meze) en måltidsform där man fyller bordet med en massa smårätter och sitter och småäter lite medans man umgås som familj, kompisgäng eller terr...anova-fans. Man kan sitta och välja och vraka mellan multituden av goda smårätter, men man kan också lita på kocken och välja ett "smakpaket" med ett antal rätter. Vi var skithungriga så vi valde 14-rätters paketet.
Maten kom relativt snabbt och vi kastade över oss maten som hungriga Pac-Man monster. Vi började med att smaka allting var och en för sig och verkligen allting var gott eller skitgott, lagom syra, lagom kryddning och lite nya spännande smaker. När vi sen började demolera maten på riktigt så kom vi till en insikt: ungefär hälften av rätterna innehöll någon form av skarp syra, antingen genom yoghurt, citron eller syrning. Detta medförde att resten av smakerna försvann lite och allting smakade efter tag just surt. Allting var fortfarande gott, men jag tror dom hade tjänat bättre på att tänka på helheten när dom bestämde vilka rätter som är med i paketet. Det mesta var fräscht, men jag märkte några genvägar bland rätterna som man köper färdiga på orientlivs.
Hur som helst så var maten klart godkännd, men nästa gång tror jag vi väljer rätterna själva.
Den får 3,5 av 5 av mig. Antagligen 3 av Therése då hon hade svårt med den syrliga maten.

Som vanligt glömde vi ta en bild på maten innan vi började äta,  så bilden ovan är från deras hemsida. Så här såg det ut efter vi hade ätit iallafall =)


Inte så tråkig linssoppa

Linssoppa
Jag har ätit en del tråkiga linssoppor i mina dar, antingen lagade av mig själv när det har varit lite för mycket månad kvar i slutet av pengarna eller när man artigt petat i soppan hemma hos nån vegan-tjej man dejtade (efter några såna tjejer kom jag fram till att man inte kan lita på tjejer som inte äter bacon...). Det brukar oftast inte smaka någonting och samtidigt ha en ganska motbjudande mjölig konsistens som gör att man vill ta livet av sig pga akut mat-tristess efter ett par skedar.
Den här linssoppan är inte sån. Den har en intressant kryddig smak, varierande konsistens och är inte så gravt mjölig som andra linssoppor.

4-6 portioner

2 grovhackade gula lökar
4 tärnade potatisar
2 tärnade morötter
1msk curry
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk socker
1 liter grönsaksbuljong
2 dl sköljda röda linser
1 grovrivet skalat rött äpple
1 hackad chilifrukt (valfritt)
2 rivna vitlöksklyftor
1msk riven ingefära
skalet från en ½ apelsin, skala en lång remsa med potatisskalare
saften från ½ apelsin
½ dl jordnötssmör
salt & peppar

  1.  Fräs lök och vitlök mjuk, rör i äpplet, curryn, tomatpurén och fräs lite till.
  2. Häll i resten av ingredienserna och koka tills potatisen är klar.
  3. Ta upp apelsinskalet innan servering. Man kan ha mer buljong om man vill ha en lite blaskigare soppa, men jag gillar soppor där man kan ställa skeden rakt upp i soppan.

Köttfärslimpa - när man inte orkar göra pannbiffar...

Ok, tänk er långt bort från skolans torra, smaklösa, gummiartade ursäkt för köttfärslimpa. Den här limpan är saftig, smakrik och hur god som helst vare sig man äter den varm med nästan vad som helst till, eller kall i tunna skivor på en macka. Det här är faktiskt receptet på den köttfärslimpan jag lagade första gallringen till Sveriges Mästerkock. Då serverades den i ett nybakt focaccia med lökchutney och coleslaw samt lite chips och syltlök till.

Jag var nog den enda som inte serverade på en tallrik

Man kan också servera köttfärslimpan i sin enkelhet med potatismos, sås och kokta grönsaker precis som dom gör i USA på "meatloaf monday". På diners i USA brukar man ha köttfärslimpa på måndag till ett lite billigare pris än de andra rätterna, för att hjälpa dom som inte har det så bra ställt.

Min version av "meatloaf monday"

8 portioner

1 finhackad lök
2 finhackade selleristjälkar
1 finhackad morot
1 finhackad grön paprika
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk torkad basilika
1 tsk chilipulver
1 tsk kanel
1 tsk muskotnöt
½ tsk kryddpeppar
salt och peppar
1 ½ kg blandfärs
1 ½ dl vispgrädde
½ dl ketchup
2 tsk valfri grillsås
½ tsk tabasco
1 stort lättvispat ägg
2 dl ströbröd
1-2 paket bacon

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Stek alla grönsaker tillsammans tills dom blir mjuka (10-12 min) och ha sedan i alla kryddorna.
3. Blanda grädden, ketchupen, grillsåsen, tabascon och ägget i en annan skål. Häll sedan i ströbrödet och låt det svälla i 5 min.
4. Lägg köttfärsen i en stor skål och bland i grönsakerna och ströbrödssmeten ordentligt.
5. Forma färsen till en stor limpa och lägg den i en form. Lägg baconet som ett täcke över limpan, försök att stoppa in baconet lite under limpan så att den inte krullar upp på kanterna när den gräddas. Ställ in i ugnen grädda tills den är genomstekt vilket borde ta ungefär en timme.

Fyllemat - Kvällen innan och dagen efter

Jag och några polare gick ut i fredags på klubb Power-Up på Lust, en ganska lite krog på järntorget typ. Det är en 8-bits klubb, dvs dom spelar gammal hederlig TV-spelsmusik från Nintendo- och Amiga-tiden. Det är ganska kul att sitta där med andra nördar och försöka komma ihåg vilket spel musiken hör till och sen sitta och svära över bossen/banan/kontrollerna. Det blev en helkväll som avslutades med den obligatoriska fyllematen.
Fyllematen har en vital funktion och det är att suga åt sig en del av alkoholen så att man inte blir lika bakis dan efter, men ibland hjälper inte ens ett flottigt Big King Meal...







Dagen efter vaknade jag av att mina grannar spelade Doom Metal, men jag insåg efter ett tag att det bara var i mitt huvud. Jag kröp ut i köket och hämtade en kanna vatten och bänkade mig i soffan framför datorn. Efter några avsnitt Family Guy kände jag att det nog var säkert att vistas i en vertikal ställning och gick ut i köket för att laga världens bästa bakismat, English Breakfast. Jag hade ingen svamp, potatis eller tomat, men det gick bra ändå =)
 
English breakfast

Det här med frukost är ganska intressant. Det är så olika hur det ser ut i olika länder. Jag måste nog säga att min favorit är den jag brukar äta i Thailand, enkel fried rice och lite färsk frukt. Här är lite andra frukostar man kan göra om man är lite uttråkad på fil och fingor eller limpmackor.

American pancakes - frukost "the american way"

Allting blir godare med bacon

Det finns mornar, typ söndagar, när man känner för att ta sig lite tid för att göra någonting riktigt gott till frukost/brunch. Fluffiga, matiga, Amerikanska pannkakor passar ganska bra då. Sen varierar man bara nyttigheten med vad man har för tillbehör. En dag hade jag över några polare på smaktest och vi kollade vilka olika saker som passade till. Det som stod på bordet var socker och kanelglaserade bananskivor, vaniljglass, choklad och nougatsås, drottningsylt, smör, kanel- och sockerblandat smör, lönnsirap och stekt bacon. Min favorit var bacon och lönnsirap, klassikern, eller kanske den lite enklare med bara kanel/sockersmör som smält på pannkakan. Damen i sällskapet tyckte att glaserade bananer, vaniljglass och choklad/nougatsås var godast. Själv gillar jag dom lite mer basic, bacon och lönnsirap.
Här är receptet till pannkakorna iallafall:

2,5dl vetemjöl
1msk socker
1msk bakpulver
1msk vaniljsocker
½ tsk salt
25g smält smör
2 ägg
3dl smaksatt fil

1. Blanda torrt för sig och blött för sig.
2. Blanda ner tort i vått. Rör inte för mycket.
3. Ställ in i kylen i 10 min och stek sen plättar. Svårare är det inte =)

CHEESUS! - That's a lot of cheese!



Ibland stöter man på lite kul saker i affären. Jag var ju självklart tvungen att köpa några stycken samt en tub med baconost. Inte så nyttig, men väldigt gott mellanmål =)

Podvarak - Serbisk comfortfood

Podvarak - i all sin härlighet!

Ibland blir det för mycket Thai/Viet/Kinamat och då brukar jag äta någonting som bryter helt med dom smakprofilerna. Oftast blir det någonting amerikanskt eller östeuropeiskt.
Podvarak är typ ”comfortfood” för Serber och andra östeuropéer, en sorts ugnsbakad surkål med rökt kött i olika former. Min familj brukar ha det ganska ofta på storhelger men även som tillbehör på lite större middagar. Resterna kan man värma upp och lägga mellan två skivor rostat bröd med lite ajvar på. Många har nånting emot surkål för att dom tror att det smakar surt eller ruttet på nått sätt, som surströmming, men när man sköljer av den lite och tillagar den på något sätt så blir den nästan söt. Smakblandningen av sött, syrligt, salt och rökt är jävligt god och får många östeuropéer att känna sig hemma.

1 tunt skivad lök
1kg surkål
salt och peppar
1msk sött paprikapulver (helst Ungerskt eller Serbiskt)
200g rökt fläsk i ½ cm skivor
500g Sremska eller annan kryddig korv
  1. Fräs löken på medelvärme tills den blir mjuk. Rör i surkålen och kryddorna och fräs i 10-15 minuter till.
  2.  Häll ner kålen i en ugnsform. Halvera korven på längden, snitta skinnet lite och skär till fläsket. Lägg fläsket och korven, med snittsidan neråt, ovanpå kålen.
  3. Ställ in i ugnen på 200 grader och baka i 30-40 minuter. Man kan med fördel vända på köttet och korven en gång så att dom inte blir för krispiga. Slå in i folie om det börjar se för bränt ut.

Gott att servera med potatisklyftor och kanske lite dill- och paprikastuvade ärtor. Recept på dom kommer lite senare.