Podvarak - Serbisk comfortfood

Podvarak - i all sin härlighet!

Ibland blir det för mycket Thai/Viet/Kinamat och då brukar jag äta någonting som bryter helt med dom smakprofilerna. Oftast blir det någonting amerikanskt eller östeuropeiskt.
Podvarak är typ ”comfortfood” för Serber och andra östeuropéer, en sorts ugnsbakad surkål med rökt kött i olika former. Min familj brukar ha det ganska ofta på storhelger men även som tillbehör på lite större middagar. Resterna kan man värma upp och lägga mellan två skivor rostat bröd med lite ajvar på. Många har nånting emot surkål för att dom tror att det smakar surt eller ruttet på nått sätt, som surströmming, men när man sköljer av den lite och tillagar den på något sätt så blir den nästan söt. Smakblandningen av sött, syrligt, salt och rökt är jävligt god och får många östeuropéer att känna sig hemma.

1 tunt skivad lök
1kg surkål
salt och peppar
1msk sött paprikapulver (helst Ungerskt eller Serbiskt)
200g rökt fläsk i ½ cm skivor
500g Sremska eller annan kryddig korv
  1. Fräs löken på medelvärme tills den blir mjuk. Rör i surkålen och kryddorna och fräs i 10-15 minuter till.
  2.  Häll ner kålen i en ugnsform. Halvera korven på längden, snitta skinnet lite och skär till fläsket. Lägg fläsket och korven, med snittsidan neråt, ovanpå kålen.
  3. Ställ in i ugnen på 200 grader och baka i 30-40 minuter. Man kan med fördel vända på köttet och korven en gång så att dom inte blir för krispiga. Slå in i folie om det börjar se för bränt ut.

Gott att servera med potatisklyftor och kanske lite dill- och paprikastuvade ärtor. Recept på dom kommer lite senare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar