Köttfärslimpa - när man inte orkar göra pannbiffar...

Ok, tänk er långt bort från skolans torra, smaklösa, gummiartade ursäkt för köttfärslimpa. Den här limpan är saftig, smakrik och hur god som helst vare sig man äter den varm med nästan vad som helst till, eller kall i tunna skivor på en macka. Det här är faktiskt receptet på den köttfärslimpan jag lagade första gallringen till Sveriges Mästerkock. Då serverades den i ett nybakt focaccia med lökchutney och coleslaw samt lite chips och syltlök till.

Jag var nog den enda som inte serverade på en tallrik

Man kan också servera köttfärslimpan i sin enkelhet med potatismos, sås och kokta grönsaker precis som dom gör i USA på "meatloaf monday". På diners i USA brukar man ha köttfärslimpa på måndag till ett lite billigare pris än de andra rätterna, för att hjälpa dom som inte har det så bra ställt.

Min version av "meatloaf monday"

8 portioner

1 finhackad lök
2 finhackade selleristjälkar
1 finhackad morot
1 finhackad grön paprika
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk torkad basilika
1 tsk chilipulver
1 tsk kanel
1 tsk muskotnöt
½ tsk kryddpeppar
salt och peppar
1 ½ kg blandfärs
1 ½ dl vispgrädde
½ dl ketchup
2 tsk valfri grillsås
½ tsk tabasco
1 stort lättvispat ägg
2 dl ströbröd
1-2 paket bacon

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Stek alla grönsaker tillsammans tills dom blir mjuka (10-12 min) och ha sedan i alla kryddorna.
3. Blanda grädden, ketchupen, grillsåsen, tabascon och ägget i en annan skål. Häll sedan i ströbrödet och låt det svälla i 5 min.
4. Lägg köttfärsen i en stor skål och bland i grönsakerna och ströbrödssmeten ordentligt.
5. Forma färsen till en stor limpa och lägg den i en form. Lägg baconet som ett täcke över limpan, försök att stoppa in baconet lite under limpan så att den inte krullar upp på kanterna när den gräddas. Ställ in i ugnen grädda tills den är genomstekt vilket borde ta ungefär en timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar