Texas no bean Chilli - Gudarnas mat

Chilli med traditionella tillbehör som rå lök, riven ost, bönor, gräddfil och nachos.

Dom som känner mig och dom som jag har lagat mat till vet att jag är ganska självkritisk när det kommer till min egen kokkonst. Det är sällan jag är helt nöjd för det finns alltid någonting att ändra på eller någonting som inte blev så bra som jag trodde. Ibland händer det dock att jag träffar mitt i prick och gör någonting så jävla gott att jag bara kan sitta och mysa och high-fivea mig själv, igår var en sådan dag.
Jag har länge försökt att göra den perfekta Chillin, perfekt enligt min egen smaka iallafall, men aldrig riktigt lyckats. Den har antingen varit för mesig, för lik köttfärssås, för stark på fel sätt eller helt enkelt lite skum. I söndags träffade jag dock rätt, så jävla rätt att änglar sjöng, djävlar lovprisade mig och Elvis roterade av glädje i sin grav (han är död, inse fakta!). Den är ganska enkel att tillaga egentligen, men ändå rätt komplicerad att få helt rätt. Ett tag tänkte jag att jag skulle behålla mitt recept hemligt men sen kom mitt samvete och gav mig en käftsmäll så jag beslöt mig för att dela med mig av min gudagåva.

Godlike Chilli

1,5kg högrev (lite putsat, men inte helt)
3msk baconfett (rendera ur bitar av rökt sidfläsk)
3 hackade lökar
6 hackade vitlöksklyftor
1 hackad grön paprika
1 hackad röd paprika
½dl tomatpuré
salt & peppar
1msk sött rökt paprikapulver (ungerskt)
2tsk spiskummin
1msk chilipulver (den där kryddblandningen)
2,5dl starkt bryggkaffe
4tsk kakao
1 öl, Corona
4dl vatten
3 köttbuljongtärningar
3 torkade ancho-chillies
2 torkade mulato-chillies
6 torkade Guajillo-chillies
10 torkade chipotle-chillies
½dl brun farin
½dl sweet chilli sås
½lime

1. Klipp upp de torkade chillifrukterna och ta ur så mycket kärnor du kan, inte pga hettan utan mer att dom inte är så goda att tugga på. Finfördela dom lite och kör dom sen i en matberedare eller liknande tills dom är lagom malda.
2. Hacka köttet i delar som är mindre än sockerbitar. Du kan även göra grytbitar av dom och sen hacka lite med pulsfunktionen i matberedaren. Stek sen i baconfettet och lägg över i en gjutjärnsgryta. Deglacera pannan med ölen mellan varje stekning och häll i grytan.
3. Svetta grönsakerna till mjuka. Häll på tomatpurén, paprikapulvret, chilipulvret, spiskumminen och stek lite till. Deglacera med öl och häll i grytan.
4. Häll på resten utom lime och småputtra på spisen i 2½-3 timmar. Köttet ska nästan falla sönder och färgen kommer nästan att vara svart-brun med lite röd ton. Pressa i limesaften och smaka av. Är grytan för sur, ha mer socker eller sweet chilli, är den för söt, dra i mer lime, är den för besk, dra i lime och sweet chilli, är den för salt, lev med det, är den för stark, servera den med gräddfil och rikligt med mjölk att dricka till.
5. Nu kommer det viktiga, ät den inte nu! Jag vet att det känns onaturligt, men tro mig, den blir så jävla mycket godare om du väntar 1-3 dagar så att den får mogna lite i kylen. Låt den dock helst inte stå längre än 5 dagar, då blir den dålig.
6. Servera på klassiskt New York sätt med rå hackad lök, riven cheddar, hackad färsk tomat, gräddfil, nacho chips och kanske lite vildrisblandning.

Jag fick en kommentar om att det kanske kan vara lite svårt att få tag på torkad chilli, men det är det faktiskt inte, det är bara att gå till butiken på ingenjörsgatan 5 i Gbg eller gå in på deras webshop extremefood.se.
Jag var där och shoppade för några veckor sen och hittade alldeles för många goda saker.

Det finns en hel del snacks och såser som är hur goda som helst, men du behöver ha en mage av stål för att klara av vissa saker.


...Hmmm, undra om det blir gott med en smula kanel i också?...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar