Inte så tråkig linssoppa

Linssoppa
Jag har ätit en del tråkiga linssoppor i mina dar, antingen lagade av mig själv när det har varit lite för mycket månad kvar i slutet av pengarna eller när man artigt petat i soppan hemma hos nån vegan-tjej man dejtade (efter några såna tjejer kom jag fram till att man inte kan lita på tjejer som inte äter bacon...). Det brukar oftast inte smaka någonting och samtidigt ha en ganska motbjudande mjölig konsistens som gör att man vill ta livet av sig pga akut mat-tristess efter ett par skedar.
Den här linssoppan är inte sån. Den har en intressant kryddig smak, varierande konsistens och är inte så gravt mjölig som andra linssoppor.

4-6 portioner

2 grovhackade gula lökar
4 tärnade potatisar
2 tärnade morötter
1msk curry
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk socker
1 liter grönsaksbuljong
2 dl sköljda röda linser
1 grovrivet skalat rött äpple
1 hackad chilifrukt (valfritt)
2 rivna vitlöksklyftor
1msk riven ingefära
skalet från en ½ apelsin, skala en lång remsa med potatisskalare
saften från ½ apelsin
½ dl jordnötssmör
salt & peppar

  1.  Fräs lök och vitlök mjuk, rör i äpplet, curryn, tomatpurén och fräs lite till.
  2. Häll i resten av ingredienserna och koka tills potatisen är klar.
  3. Ta upp apelsinskalet innan servering. Man kan ha mer buljong om man vill ha en lite blaskigare soppa, men jag gillar soppor där man kan ställa skeden rakt upp i soppan.

1 kommentar:

  1. Tror fan att jag ska börja testa lite av vad du lägger upp för recept här.

    SvaraRadera